Stockholms läns landsting bryter avtalet med bolaget Onemed som levererar förbrukningshjälpmedel.
Onemed får dock fortsätta att leverera hjälpmedel i ytterligare två år men får inte längre självt bestämma vilka produkter som ska levereras.
Tidigare i veckan avslöjade SVT Nyheter Stockholm, att Stockholms läns landsting har skrivit ett avtal med bolaget Onemed som gör att bolaget självt kunnat välja mellan att leverera en dyrare eller en billigare produkt, förstahandsval och andrahandsval, där andrahandsvalet varit mångfalt dyrare.
Exempelvis har strumpor som kostar 100 kronor i försthandsvalet kostat nästan 6 000 kronor i andrahandsvalet.
– Sanslöst, kallar Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd, uppgifterna som har kommit fram.
– Dom kan skratta hela vägen till banken, säger Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i landstinget.
Avtalet slöts i oktober 2014 och skulle löpa fram till 2020. Men nu har landstinget rivit upp avtalet som dock får löpa fram till 2018.
– Man måste säkerställa att det finns hjälpmedel, vi måste ha en leverantör och vi bedömer att det tar två år att hitta en ny leverantör, säger Rasmus Jonlund, presschef hos hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).
Dag Larsson, S-oppositionslandstingsråd, säger att han under sina tjugo år i landstingspolitiken aldrig tidigare har stött på ett liknande avtal, med förstahandsval och andrahandsval.
Han vill att landstingets revisorer granskar upphandlingen och att avtalet rivs upp omedelbart, inte först 2018.
– Vi kräver att landstinget avslutar avtalet direkt. Vi var oroliga redan från början när avtalet tecknades 2014. Vi anade att avtalet aldrig skulle hållas finansiellt, säger Dag Larosson, som tillägger att han är ”våldsamt upprörd” över uppgifterna som har kommit fram.
Tomas Eriksson (MP), säger att det inte går att lagföra upphandlingen, men han konstaterar att den som har förhandlat fram avtalet för landstingets räkning inte har varit vuxen uppgiften.
Tomas Eriksson kallar avtalet ”upprörande”, och också han ifrågasätter att avtalet kan rulla på fram till 2018.
– Dom kan skratta hela vägen till banken. Jag tycker att landstinget borde ha brutit avtalet rakt upp och ned. Man borde processa åtminstone, och inte blåsa skattebetalare på pengar.
I och med att avtalet nu rivits upp får Onemed ett kostnadstak på 450 miljoner kronor per år och bolaget får inte längre självt bestämma när det ska välja förstahandsval och andrahandsval.
– Den övergången får bara ske i samråd, inte på eget bevåg, säger Rasmus Jonlund.
Landstinget har även startat en ny upphandling för att hitta en ny leverantör.
Rasmus Jonlund säger att landstingen framöver ska säkerställa att man har rätt upphandlingskompetens, som kompetenta jurister.
Robert Schmidt, marknadschef på Onemed, säger att bolaget inte kommenterar enskilda kunder eller avtal.
”Vi har efter en dialog ingått en överenskommelse som ger SLL möjligheten att avsluta avtalet i förtid och inleda arbetet med en ny upphandling”, skriver bolaget på sin hemsida.
Onemed förser landstinget med förbrukningshjälpmedel som personer får förskrivet för att kunna göra sjukvårdsinsatser i hemmet, som teststickor för diabetes, katetrar vid inkontinens, och kompressionsprodukter.
object: 49598664
root: 675630
npid: 675630
jobid: 158192
name: Nati-webb 06 landstingsskandal
product: Mitt i/Nacka
type: nForts 3sp
platsData:
places: Place{1932091 (2) Stockholm}
user: User{96 (Anders Gustafsson)}
prio:
is_native_ad_post: null
contains_video: null